Mijn late dienst als verpleegkundige in de psychiatrie was begonnen.
Er was die dag een nieuwe patiënte opgenomen en ik werd aan haar gekoppeld als persoonlijk begeleider.

Tijdens de overdracht kreeg ik de volgende informatie:
Patiënte had een suïcidepoging gedaan en had spijt dat het niet was gelukt. Via de SEH is patiënte opgenomen op de psychiatrische afdeling.
Ze lag op bed en wilde niet uit bed komen en de vraag of ik gelijk even contact wilde maken.

Ik liep haar kamer binnen. Maakte contact en vertelde dat ik de zuster van de avonddienst ben. Ik vroeg hoe het nu met haar ging en hoe het voor haar was om hier te zijn.
Ze begon te huilen. Voelde zich wanhopig. Ze schaamde zich ontzettend voor haar actie. Baalde dat de poging niet was gelukt. Dat ze nu ineens in de patiënten rol zat, vond ze zo erg. En wat nu, vroeg ze?

Ik zei: “Ik zie jou niet als een patiënt, maar als mens die is vastgelopen en geen andere uitweg zag. Goed dat je hier bent en dat je kan gaan bespreken waar je tegen aan loopt in je leven. We helpen je”. Ze begon te huilen.

Die avond bleef ze op haar kamer. Af en toe liep ik even binnen voor contact. Ik gaf aan dat ik de volgende dag een vroege dienst had. Ik nodigde haar uit voor het ontbijt van morgenochtend. De volgende ochtend zat ze in de groep aan het ontbijt.

We hebben tijdens haar opname mooie gesprekken gehad. Ze voelde zich gezien en gehoord, door het hele team. Al haar issues werden met haar doorgesproken. Ze kreeg steeds meer inzichten en de kwartjes bleven vallen. Ze kwam weer in haar kracht en kreeg weer regie over haar (gevoels)leven. De relatie met haarzelf en met anderen in haar leven werden hersteld. Ze maakte keuzes waar ze zich goed bij voelde.


Na een paar weken kwam ze bij me. Ze zei: “Jij bent mijn engel. Jij spreekt met mij van hart tot hart. Jij geeft mij het gevoel mens te zijn en geen patiënt. Dat maakte voor mij het verschil. Dank je wel hiervoor’.

Dit is waarom ik werk met mensen. Proberen mensen zo te raken dat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf en weer verder kunnen.